Cserépfalu

ismertető, Cserépfalui képek, galéria




Cserépfalu

Cserépfalu község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Mezőkövesdi kistérségben található. A település az ország leghosszabb hegyvidéki völgyének kapujában, a Hór-völgy bejáratánál fekszik. Miskolctól 57 kilométerre délnyugatra, Egertől 20 kilométerre északkeletre, a Bükk hegységben található. A település lakossága 1054 fő.

Cserépfalu a természeti, építészeti, kulturális értékek, a falusi turizmus hazája.A múltját csodálatosan bemutató Bükki Nemzeti Parkkal határos Bükki Borvidéki faluban rövid idő alatt kiépült a falusi, ifjúsági és a borturizmus. Kényelmesen összkomfortos vendégházaik mellett számtalan és egyedi látnivalókban gyönyörködhet az idelátogató, melyeket csokorba szedve, garantált programokkal is bemutatnak.

LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK


A hangulatos utcákon sétálva gyönyörködhetünk 40 védett parasztházban, de itt található a megye egyik legmagasabb, 54 méter magas, neogótikus stílusú 1300 ülőhelyes református temploma. Cserépfalu nevezetessége a népi mesterségek, a hagyományőrzés bemutatása.

A csodálatos Hór-völgyében található a Subalyuk, az Oszlai tájház, s a Dél-Bükk legcsodálatosabb kilátója, pihenőhelye az Ódor-várrom, mely kőkori telep - vaskori erőd - középkori magyar vár - huszita rablóvár, lerombolták 1437 körül - hirdeti a sziklába vésett szöveg.

Turista pihenőhely, ősember barlang, forrás teszi izgalmassá az amúgy is páratlan élményt. A falu körül látható kaptárkövek, hat pincesor, különös a háromsoros Berezdi pincesor, a "hat boroshordókat őrző kőkatona" egy pincében, Bor kápolnája, "Kisamerika" barlanglakások, Berezdi sétány, Millenniumi Kilátó, Nótaaréna.

A közel 1100 fős faluban három kiállítóhely (Subalyuk-Múzeum, a világhírű neandervölgyi ősember leletekkel, Cserépfalvi Imre Emlékszoba, Gazdaház), öt emlékmű, két galéria, lovaglási lehetőség is van.

Cserépfaluban és környékén a Bükkalja kőkultúrájának valamennyi emlékével találkozhatunk. A Pásti szabadidő parkban, a Borpajtánál bográcsozási, borkóstolási lehetőség van, nagyobb csoportok rendelkezésére is.

PROGRAM LEHETŐSÉGEK


Garantált programok, bejelentkezéssel:

  • Faluséta a természeti, építészeti, kulturális látnivalókhoz (10 állomás, 2,5 km, 2,5 óra)

  • Ördögtorony tanösvény bejárása (8 km, 4 óra)

  • Egész napos túra, kérésre népi étekkel

  • Borkóstolások

  • Lovaglási lehetőség, hintótól a lótaxiig lovaskocsikázás

  • Kirándulás Safari-busszal

  • „Nyitott pincék, tele poharak, üres hordók” pince-, bor- és nótatúra


  • Elérhetőségek:
    Körjegyzőség, tel/fax: 49/423-935; 30/207 9977
    polgarmester@cserepfalu.hu
    www.cserepfalu.hu

    KÖRNYÉKBELI LÁTNIVALÓK


    Cserépváralja (3km) barlanglakásos tájház, Felső-szoros Bogács (4km), Gyógyvíz, horgászat, lepkemúzeum Noszvaj (10km), De la Motte kastély, Síkfőkút Mezőkövesd (16km), Zsóry Gyógyfürdő, Gépmúzeum, Matyó népművészet, Eger (25km) Vár, Bazilika, Dobó tér, Strand, Egerszalók (33km) Lillafüred (40km), Szilvásvárad (50km), Tisza-tó (50km)

    TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


    A Hór - völgye kapujában található Cserépfalu már évszázadok óta lakott település. A falu – 1248-ból származó első okleveles említése alapján – 1998-ban ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját, jóllehet története a 12. század elejéig nyomon követhető.

    1196-ban említik először a települést, Cheryp néven. A 13. századtól kezdve az egri püspökség birtoka volt.

    A falu lakossága egész történelme folyamán szőlő-, gyümölcstermesztéssel, mészégetéssel foglalkozott. Pincesorok veszik körül, melyekben a múltban nemcsak bort tároltak, hanem a II. világháború idején menedéket is nyújtottak a falu népének.

    A háború után, különösen a 60-as évektől a mezőgazdaság „szocialista átszervezése” a népességszám rohamos csökkenését eredményezte. Ezzel párhuzamosan megindult a település elöregedése is. A falu megtartó ereje a rendszerváltás után néhány évvel ismét növekedni kezdett, köszönhetően az infrastrukturális fejlesztéseknek. Napjainkra egyre több család kapcsolódik be a falusi turizmusba. Nőtt a faluba költözők száma.

    Települések Cserépfalu közvetlen közelében

    Települések Cserépfalu környékén